Dofinansowanie dla sektora HoReCa z KPO

Zdobądź bezzwrotne wsparcie finansowe nawet do 540 tys. zł, jeśli jesteś właścicielem restauracji, baru, pensjonatu lub innego podmiotu z sektora HoReCa, turystyki czy kultury. Zachęcamy do współpracy zarówno firmy już posiadające wniosek o dofinansowanie z KPO, jak i te, które dopiero go przygotowują i chcą odpowiednio opisać. Jak możemy Ci pomóc? Tworzymy projekty technologiczne kuchni i na ich podstawie przygotowujemy szczegółowe wyceny mebli, sprzętu i akcesoriów zgodnych z wymaganiami programu. Co więcej, w ofercie posiadamy kompleksowe wyposażenie gastronomii. Służymy wsparciem i doradztwem na każdym etapie realizacji projektu. Skontaktuj się z nami już dziś, aby rozpocząć proces uzyskania wsparcia finansowego dla Twojej firmy!

Krajowy Plan Odbudowy i Zwiększenia Odporności (KPO) – na czym polega?

Komponent A Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększania Odporności KPO) został uruchomiony w odpowiedzi na potrzebę zmniejszenia negatywnego wpływu pandemii COVID-19 oraz skutków kryzysu, które zaowocowały znacznymi wyzwaniami dla przedsiębiorstw. Celem tego komponentu jest wspieranie firm poprzez dofinansowanie inwestycji w produkty, usługi oraz rozwój kompetencji pracowników i kadry kierowniczej, które przyczynią się do zdywersyfikowania ich działalności. W ramach tego komponentu inwestycje powinny być zrealizowane w terminie maksymalnie 12 miesięcy od ich rozpoczęcia, a cały proces inwestycyjny powinien być zakończony przed 31 stycznia 2026 roku.

Ile dofinansowania z KPO można uzyskać i na co przeznaczyć?

W ramach programu A1.2.1 KPO mikro, małe oraz średnie przedsiębiorstwa mają szansę na zdobycie wsparcia finansowego sięgającego nawet 540 tysięcy złotych! Ta forma wsparcia przyznawana jest jako bezzwrotna pożyczka, zgodnie z zasadami pomocy de minimis. Minimalny wymagany udział własny to jedynie 10%, a górna granica kosztów kwalifikowanych netto wynosi aż 600 tysięcy złotych. Należy pamiętać, że podatek VAT nie jest wliczony w koszty kwalifikowane.

Na co można przeznaczyć dofinansowanie z KPO?

  • Zakupienie niezbędnych maszyn i urządzeń do wprowadzenia na rynek nowych produktów lub usług.
  • Wykonanie robotów budowlanych i remontowo-adaptacyjnych.
  • Budowa nowych linii produkcyjnych.
  • Wdrożenie automatyzacji procesów oraz modernizacja systemów telekomunikacyjnych i informatycznych.
  • Inwestycje związane z zieloną transformacją, np. poprawa efektywności energetycznej poprzez wykorzystanie odnawialnych źródeł energii.
  • Nowoczesne wyposażenie lub kompleksowe urządzenie lokali gastronomicznych.
  • Podnoszenie kwalifikacji lub przekwalifikowanie pracowników poprzez szkolenia.
  • Unowocześnianie lub poszerzanie profilu działalności poprzez szkolenia pracowników.
  • Tworzenie modelu biznesowego.
  • Opracowanie procedur technicznych.

Kto może skorzystać z dofinansowania KPO?

Z dofinansowania z KPO mogą skorzystać firmy, które na dzień złożenia wniosku prowadzą działalność gospodarczą w sektorze hotelarstwo,

gastronomia (HoReCa), turystyka, kultura na terenie województwa, w którym ubiegają się o dofinansowanie. Muszą one również wykazać spadek obrotów o co najmniej 30% z powodu pandemii COVID-19 odnotowanych w jednym z okresów:

  • 2020 w stosunku do 2019 roku,
  • 2021 w stosunku do 2019 roku (tylko, jeśli działalność przedsiębiorcy w 2020 roku była zawieszona przez co najmniej 6 miesięcy),
  • 2021 w stosunku do 2020 roku.

Dodatkowo firmy muszą spełniać kryterium przynależności do mikro, małych lub średnich przedsiębiorstw oraz być uprawnione do otrzymania pomocy de minimis, której łączna suma nie przekroczyła 300 tysięcy euro w ciągu ostatnich trzech lat.

Jak zwiększyć swoje szanse na otrzymanie dotacji z KPO?

Aby zwiększyć szanse na uzyskanie dotacji z KPO, warto włączyć do wniosku kilka innowacyjnych rozwiązań, takich jak na przykład iVario Pro Rational. Jest to nowoczesne, energooszczędne i najchętniej wybierane urządzenie do przygotowywania potraw, które nie tylko pozwala na poszerzenie zakresu działalności, ale także zastępuje wiele tradycyjnych sprzętów kuchennych. Dzięki zaawansowanej technologii grzewczej opartej na indukcji, urządzenie osiąga najwyższą temperaturę w bardzo krótkim czasie, umożliwiając szybkie gotowanie, smażenie czy duszenie potraw. iVario Pro Rational działa nawet 4 razy szybciej niż tradycyjne sprzęty kuchenne, przy jednoczesnym zmniejszeniu zużycia energii o 40% oraz oszczędności przestrzeni.

Co możemy dla Ciebie zrobić?

ULM zaprasza do współpracy zarówno firmy, które już posiadają wniosek o dofinansowanie z KPO, jak i te, które dopiero rozpoczynają proces przygotowywania dokumentacji i chcą ją właściwie opisać. Oferujemy kompleksowe wsparcie i profesjonalne doradztwo na każdym etapie realizacji projektu. Specjalizujemy się w tworzeniu innowacyjnych projektów technologicznych kuchni i na ich podstawie przygotowujemy szczegółowe wyceny oraz specyfikacje techniczne. Nasz zespół ekspertów zapewnia również pełne wsparcie w doborze sprzętu zgodnego z wymaganiami programu, dbając o to, aby każdy element był zgodny z najwyższymi standardami jakości. W naszej bogatej ofercie znajdą Państwo wszystkie niezbędne meble, sprzęty kuchenne i akcesoria, które składają się na kompleksowe wyposażenie gastronomii.

Skontaktuj się ze mną!

ekspert ds. gastronomi

Maciej Ignatowicz

Telefon: +48 506 048 514

WhatsApp +48506048514

E-mail: info@ulm.com.pl

Jestem dostępny od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 do 17:00

Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder