Środki dla gastronomii 2024: Rozwój HoReCa przez dofinansowania KPO

Opublikowano dnia 22-04-2024

Dofinansowanie dla branży HoReCa (gastronomicznej i hotelarskiej) już w zasięgu ręki! Jeśli jesteś właścicielem restauracji, baru, pensjonatu lub innego podmiotu z sektora HoReCa oraz turystyki i kultury, w ramach Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększenia Odporności (KPO) możesz ubiegać się o bezzwrotne wsparcie finansowe nawet do 540 tys. zł! To doskonała szansa na podniesienie jakości oferowanych usług oraz zwiększenie konkurencyjności Twojego biznesu. Sprawdź, czy spełniasz warunki do uzyskania wsparcia z KPO i dowiedz się, na co możesz przeznaczyć dotację!

Ile dofinansowania możesz uzyskać w ramach KPO?

W ramach programu „A1.2.1. Inwestycje dla przedsiębiorstw w produkty, usługi i kompetencje pracowników oraz kadry związane z dywersyfikacją działalności w ramach KPO” mikro, małe i średnie przedsiębiorstwa z branży hotelarskiej, gastronomicznej, gastronomii, turystyki i kultury mogą uzyskać nawet do 540 tys. zł! Jest to dofinansowanie przyznawane w formie bezzwrotnej pożyczki – zgodnie z zasadami pomocy de minimis. Minimalny wymagany wkład własny to jedynie 10%, a górna granica kosztów kwalifikowanych netto wynosi aż 600 000 złotych. Warto przy tym zaznaczyć, że podatek VAT nie jest wliczany w koszty kwalifikowane. Inwestycja powinna być zrealizowana w ciągu maksymalnie 12 miesięcy i ukończona przed 31 stycznia 2026 roku.

Kto może ubiegać się o dofinansowanie?

Kto może ubiegać się o dofinansowanie z KPO? Mogą starać się o nie właściciele mikro, małych i średnich przedsiębiorstw z branży hotelarskiej, gastronomicznej, gastronomii, turystyki i kultury. Program powstał w celu wsparcia przedsiębiorstw najbardziej dotkniętych skutkami pandemii COVID-19. Dlatego jeśli obroty Twojej firmy w latach 2020-2021 gwałtownie spadły – możesz ubiegać się o dofinansowanie z KPO, ale musisz spełnić określone warunki.

  • Należeć do branży gastronomicznej i hotelarskej (HoReCa), a także turystycznej i kulturalnej, potwierdzając odpowiednim kodem PKD.
  • Spełnić kryteria wielkości przedsiębiorstwa – mikro, małe i średnie.
  • Wykazać znaczny spadek obrotu w latach 2020-2021 z powodu pandemii COVID-19.
  • Udokumentować spadek obrotu o co najmniej 30% (2020 czy 2021) w porównaniu z poprzednim rokiem.
  • Mieć możliwość otrzymania pomocy de minimis, której łączna kwota przez ostatnie trzy lata nie przekroczyła 300 tysięcy euro.
  • Prowadzić działalność na terenie województwa, w którym ubiega się o dofinansowanie.

Na co można przeznaczyć środki dla gastronomii z KPO?

Wsparcie dla małych i średnich przedsiębiorstw (MŚP) ma na celu modernizację lub dywersyfikację ich działalności w ramach Krajowego Planu Odbudowy. Głównym rezultatem programu jest tworzenie warunków sprzyjających zwiększeniu odporności na przyszłe kryzysy oraz promowanie rozwoju przedsiębiorczości polskich firm.

Na co więc możesz przeznaczyć dofinansowanie z KPO?

Inwestycje:

  • zakup maszyn i urządzeń niezbędnych do wprowadzenia na rynek nowych produktów/usług;
  • roboty budowalne i remontowo-adaptacyjne (malowanie, układanie płytek czy remont posadzki);
  • budowa nowych linii produkcyjnych;
  • wprowadzenie automatyzacji procesów oraz modernizacja systemów telekomunikacyjnych i informatycznych;
  • koszty związane z zieloną transformacją, takie jak poprawa efektywności energetycznej i wykorzystanie odnawialnych źródeł energii;
  • nowoczesne doposażenie lub kompleksowe wyposażenie gastronomii.

Szkolenia:

  • podnoszenie kwalifikacji lub przekwalifikowanie pracowników;
  • unowocześnianie lub poszerzanie profilu działalności poprzez szkolenia pracowników.

Doradztwo:

  • stworzenie modelu biznesowego;
  • opracowanie procedur technicznych.

Czy interesuje Cię możliwość otrzymania dotacji na zakup sprzętu gastronomicznego?

Aby jak najlepiej zagospodarować środki z dofinansowania, warto najpierw dokładnie przeanalizować własne potrzeby, a następnie skonsultować z ekspertami. W ULM oferujemy wsparcie dla firm, które zgłaszają się z wnioskiem o dofinansowanie, jak również dla osób z firm, które przygotowują wniosek i chcą go odpowiednio opisać. Przygotowujemy szczegółowe wyceny/oferty do wniosku zgodnie z zapotrzebowaniem naszych klientów. Tworzymy projekty technologiczne kuchni i na ich podstawie opracowujemy wyceny i specyfikacje techniczne.

Zapewniamy również kompleksowe wsparcie w doborze sprzętu zgodnego z wymaganiami programu. W ofercie posiadamy wszystkie niezbędne meble, urządzenia nowe oraz urządzenia gastronomiczne powystawowe, a także akcesoria i przybory kuchenne. Wśród nich można wymienić:

Skontaktuj się ze mną!

ekspert ds. gastronomi

Maciej Ignatowicz

Telefon: +48 506 048 514

WhatsApp +48506048514

E-mail: info@ulm.com.pl

Jestem dostępny od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 do 17:00

Pozostałe wpisy

Jaki piec konwekcyjno parowy wybrać?
Zastanawiasz się, jaki piec konwekcyjno parowy wybrać do swojej kuchni gastronomicznej? Nie ma co się dziwić! Biorąc pod uwagę szereg funkcji i możliwości, wybór odpowiedniego pieca konwekcyjno parowego może przyprawić o zawrót głowy. Jak więc wybrać ten odpowiedni? W tym artykule postaramy się rozwiać Twoje wątpliwości i pomóc Ci w podjęciu trafnej decyzji.

Zobacz

Jak urządzić kuchnię w restauracji?
Jak urządzić kuchnię w restauracji?
To możliwe, ale nie najłatwiejsze zadanie, dlatego warto się nad tym dłużej zastanowić! Projekt kuchni w restauracji wymaga starannego planowania, uwzględnienia różnych czynników, takich jak przepisy BHP i wymogi stawiane przez Sanepid, ograniczenia przestrzenne, wybór i rozmieszczenie sprzętu oraz kwestie sprawnego przepływu pracy.

Zobacz

Jak działa piec konwekcyjno parowy?
Jak działa piec konwekcyjno parowy?
To urządzenie, które pozwala na jednoczesne pieczenie, gotowanie na parze i smażenie potraw, zapewniając im niezrównane walory smakowe i zachowując przy tym wartości odżywcze. Dzięki zastosowaniu nowoczesnej technologii konwekcyjno-parowej, potrawy są równomiernie nagrzewane, co skutkuje szybszym i bardziej efektywnym procesem przygotowywania posiłków. Ile prądu zużywa piec konwekcyjny?

Zobacz

Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder
Placeholder