Środki dla gastronomii 2024: Rozwój HoReCa przez dofinansowania KPO
Dofinansowanie dla branży HoReCa (gastronomicznej i hotelarskiej) już w zasięgu ręki! Jeśli jesteś właścicielem restauracji, baru, pensjonatu lub innego podmiotu z sektora HoReCa oraz turystyki i kultury, w ramach Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększenia Odporności (KPO) możesz ubiegać się o bezzwrotne wsparcie finansowe nawet do 540 tys. zł! To doskonała szansa na podniesienie jakości oferowanych usług oraz zwiększenie konkurencyjności Twojego biznesu. Sprawdź, czy spełniasz warunki do uzyskania wsparcia z KPO i dowiedz się, na co możesz przeznaczyć dotację!
Ile dofinansowania możesz uzyskać w ramach KPO?
W ramach programu „A1.2.1. Inwestycje dla przedsiębiorstw w produkty, usługi i kompetencje pracowników oraz kadry związane z dywersyfikacją działalności w ramach KPO” mikro, małe i średnie przedsiębiorstwa z branży hotelarskiej, gastronomicznej, gastronomii, turystyki i kultury mogą uzyskać nawet do 540 tys. zł! Jest to dofinansowanie przyznawane w formie bezzwrotnej pożyczki – zgodnie z zasadami pomocy de minimis. Minimalny wymagany wkład własny to jedynie 10%, a górna granica kosztów kwalifikowanych netto wynosi aż 600 000 złotych. Warto przy tym zaznaczyć, że podatek VAT nie jest wliczany w koszty kwalifikowane. Inwestycja powinna być zrealizowana w ciągu maksymalnie 12 miesięcy i ukończona przed 31 stycznia 2026 roku.
Kto może ubiegać się o dofinansowanie?
Kto może ubiegać się o dofinansowanie z KPO? Mogą starać się o nie właściciele mikro, małych i średnich przedsiębiorstw z branży hotelarskiej, gastronomicznej, gastronomii, turystyki i kultury. Program powstał w celu wsparcia przedsiębiorstw najbardziej dotkniętych skutkami pandemii COVID-19. Dlatego jeśli obroty Twojej firmy w latach 2020-2021 gwałtownie spadły – możesz ubiegać się o dofinansowanie z KPO, ale musisz spełnić określone warunki.
- Należeć do branży gastronomicznej i hotelarskej (HoReCa), a także turystycznej i kulturalnej, potwierdzając odpowiednim kodem PKD.
- Spełnić kryteria wielkości przedsiębiorstwa – mikro, małe i średnie.
- Wykazać znaczny spadek obrotu w latach 2020-2021 z powodu pandemii COVID-19.
- Udokumentować spadek obrotu o co najmniej 30% (2020 czy 2021) w porównaniu z poprzednim rokiem.
- Mieć możliwość otrzymania pomocy de minimis, której łączna kwota przez ostatnie trzy lata nie przekroczyła 300 tysięcy euro.
- Prowadzić działalność na terenie województwa, w którym ubiega się o dofinansowanie.
Na co można przeznaczyć środki dla gastronomii z KPO?
Wsparcie dla małych i średnich przedsiębiorstw (MŚP) ma na celu modernizację lub dywersyfikację ich działalności w ramach Krajowego Planu Odbudowy. Głównym rezultatem programu jest tworzenie warunków sprzyjających zwiększeniu odporności na przyszłe kryzysy oraz promowanie rozwoju przedsiębiorczości polskich firm.
Na co więc możesz przeznaczyć dofinansowanie z KPO?
Inwestycje:
- zakup maszyn i urządzeń niezbędnych do wprowadzenia na rynek nowych produktów/usług;
- roboty budowalne i remontowo-adaptacyjne (malowanie, układanie płytek czy remont posadzki);
- budowa nowych linii produkcyjnych;
- wprowadzenie automatyzacji procesów oraz modernizacja systemów telekomunikacyjnych i informatycznych;
- koszty związane z zieloną transformacją, takie jak poprawa efektywności energetycznej i wykorzystanie odnawialnych źródeł energii;
- nowoczesne doposażenie lub kompleksowe wyposażenie gastronomii.
Szkolenia:
- podnoszenie kwalifikacji lub przekwalifikowanie pracowników;
- unowocześnianie lub poszerzanie profilu działalności poprzez szkolenia pracowników.
Doradztwo:
- stworzenie modelu biznesowego;
- opracowanie procedur technicznych.
Czy interesuje Cię możliwość otrzymania dotacji na zakup sprzętu gastronomicznego?
Aby jak najlepiej zagospodarować środki z dofinansowania, warto najpierw dokładnie przeanalizować własne potrzeby, a następnie skonsultować z ekspertami. W ULM oferujemy wsparcie dla firm, które zgłaszają się z wnioskiem o dofinansowanie, jak również dla osób z firm, które przygotowują wniosek i chcą go odpowiednio opisać. Przygotowujemy szczegółowe wyceny/oferty do wniosku zgodnie z zapotrzebowaniem naszych klientów. Tworzymy projekty technologiczne kuchni i na ich podstawie opracowujemy wyceny i specyfikacje techniczne.
Zapewniamy również kompleksowe wsparcie w doborze sprzętu zgodnego z wymaganiami programu. W ofercie posiadamy wszystkie niezbędne meble, urządzenia nowe oraz urządzenia gastronomiczne powystawowe, a także akcesoria i przybory kuchenne. Wśród nich można wymienić:
- meble ze stali nierdzewnej;
- urządzenia do obróbki termicznej – piece konwekcyjno-parowe, kuchnie elektryczne i gazowe, grille, piekarniki z termoobiegiem, płyty indukcyjne;
- zmywarki gastronomiczne;
- szafy chłodnicze, zamrażarki, chłodziarki z zamrażarką;
- akcesoria gastronomiczne, np. zastawa stołowa, sztućce, garnki i patelnie, deski do krojenia, miski i cedzaki, szklanki.
Skontaktuj się ze mną!
Maciej Ignatowicz Telefon: +48 506 048 514 WhatsApp +48506048514 E-mail: info@ulm.com.pl Jestem dostępny od poniedziałku do piątku w godzinach 8:00 do 17:00 |